10 kampe, der fik betydning i 2011

Det er årets næstsidste dag, og her kommer årets sidste indlæg. Det er så populært med årsrevyer, så jeg har forsøgt at se tilbage på ti kampe, der fik betydning for 2011. Der er ikke tale om de bedste, de dårligste eller de mest mindeværdige på den måde. Jeg har kigget på kampe, der har haft – eller kan få – en betydning ud over selve resultatet. Here it goes:

Da det gamle FCK døde (Chelsea – FCK 2-0/0-0)
Der var bagt op til kampen i månedsvis, men trods en indsats med brystkassen forrest, måtte FC København strække våben mod Chelsea. Det var ikke bare slutningen på et flot kapitel for københavnerne, det var også begyndelsen på et nyt, jævnt europæisk år. Kampene mod Chelsea vil stå som et symbol på det gamle FCK’s svalesang. De danske mestre er ikke længere på Champions League-niveau, hvilket blev understreget kraftigt i efteråret.

Den nye midtbanekabale (Island – Danmark 0-2)
Det var en must-win for Danmark, og det lykkedes da også at hive en sejr hjem, så EM-håbet blev tændt. Men der var noget andet end kampen, der var bemærkelsesværdigt og betydningsfuldt. Morten Olsen havde nemlig fravalgt Christian Poulsen til den centrale midtbane, således at William Kvist og Niki Zimling begge startede inde i maskinrummet. Det var et godt valg, og de to herrer viste senere på sæsonen, at de bør danne fremtidens konstellation på de centrale pladser.

Djiby Fall vendte tilbage til Superligaen en mandag aften i Horsens.

OB’s fald fra tinderne (Horsens – OB 4-3)
Man kunne nævne mange skuffende OB-resultater fra især efteråret 2011, men nederlaget i Horsens sendte fynboerne ned i et hul, det viste sig at være svært at komme op af. OB havde lige vundet en flot sejr på valgaftenen mod Wisla Krakow, og man troede, at OB igen var på ret kurs efter en smutter mod SønderjyskE et par uger tidligere. Men på fem minutter i anden halvleg øgede Horsens fra 1-1 til 3-1, og så var OB under pres. Men på en flot slutspurt med mål af Djiby Fall i sin første Superliga-kamp i efteråret kom OB på 3-3 i slutfasen. Det hjalp dog ikke meget, for selvom OB var tæt på at øge til 4-3, blev det i stedet Horsens, der tog alle tre point med en scoring til allersidst. Det blev startskuddet til en fynsk nedtur, der i første omgang talte pokalexit i Fredericia og et pinligt nederlag hjemme til FC Midtjylland. Af de næste 11 kampe vandt OB kun én: Mod HB Køge.

Magtskiftet, der ikke kom (Real Madrid – Barcelona 1-3)
Da Karim Benzema efter 22 sekunder gjorde det til 1-0 til Real Madrid hjemme på Bernabeu, var der mange, der troede, at flere ugers spekulation nu ville ske fyldest. Det var tid til et magtskifte i Spanien, for Real Madrid var ved at indhente Barcelona på flere parametre. Men kongeklubbens føringsmål var bare startskuddet til en magtdemonstration fra FC Barcelona, der i løbet af klassiskerkampen gang på gang viste sin dominans. Sanchez udlignede inden pausen, og da Guardiolas tropper scorede to gange efter pausen, var kampen afgjort. Nu var der ingen, der talte om et magtskifte.

Skiftedag – igen (Silkeborg – Brøndby 2-1)
Der er skrevet så meget om Brøndby, at ord snart ikke rækker. Men denne kampe var Henrik Jensens 57. og sidste kamp i Superligaen som cheftræner for Brøndby. Det var samtidigt Troels Bechs  kamp Superliga- og 1. divisionskamp nummer 109 for Silkeborg. Kontinuitet?

Spanien overvinder alt (Spanien – Hviderusland 3-1 efter forlænget)
Sommerens U/21-slutrunde var tæt på at blive en total katastrofe. Danmark var ude, England var ude, der var kun Spanien tilbage at håbe på, hvis man skulle skabe lidt hype om turneringen, der havde svært ved at begejstre befolkningen hos værtslandet. Og da Hviderusland førte semfinalen mod Spanien helt indtil 89. minut, frygtede man det værste. Skulle dette defensive, kedelige og dybt ukendte hold fra det gamle Sovjet virkelig tage en finaleplads og på den måde definere fremtiden for europæisk fodbold? Heldigvis ikke, for Adrian Lopez udlignede til allersidst, og i den forlængede spilletid sikrede Spanien sig sejren og finalepladsen. Den blev også vundet.

Jürgen Klopp blev helt i Dortmund i 2011.

Ungdommens triumf i Tyskland (Bayern München – Dortmund 1-3)
Borussia Dortmund var godt på vej til at blive tyske mestre, men en afgørende hurdle var udekampen mod Bayern München sidst i februar. Hvis Bayern vandt den kamp, ville der kun være syv points forspring til Dortmund, og kender man Bayern ret, ville det være en smal sag at hente. Sådan gik det nu ikke. I en flot omgang fodbold vandt Jürgen Klopps unge hold med 3-1 på Allianz Arena og sikrede sig et forspring på 13 point ned til Bayern München. Herefter så Dortmund sig aldrig tilbage, men blev til gengæld tyske mestre.

Mytisk målshow i Manchester (Man. United – Man. City 1-6)
Ok, det er umuligt at sige, om denne kamp får betydning for det engelske mesterskab, men HVIS Manchester City ender med at tage titlen, så vil denne kamp gå over i historien som et symbol på et muligt magtskifte i Manchester. Når dette skrives, er de to hold imidlertid akkurat lige i tabellen, så det er slet ikke sikkert, at City tager stikket. Om ikke andet, så er kampen her også et tegn på målmandsproblemet De Gea i Manchester-buret.

Amsterdam Arena blev i 2011 atter hjemmebane for et mesterhold.

Slut på syv års tørke (Ajax – Twente 3-1)
Sjældent har en sejr betydet så meget for en klub, som da Ajax vandt 3-1 over Twente på sidste spilledag i Æresdivisionen. Det betød nemlig, at amsterdammerne overhalede deres direkte konkurrent, Twente, og blev hollandske mestre for første gang i syv år. Den uhørt lange mesterskabstørke var nu forbi. Det kunne Nicolai Boilsen og Christian Eriksen passende fejre, for de to herrer var med til at spille mesterskabsfadet hjem til Amsterdam ArenA. Et trofæ, der vil blive husket som Christian Eriksens første store titel som seniorspiller.

Dobbeltdrabet i Randers (Randers – Esbjerg 2-2)
Lige så udramatisk, mesterskabskampen i Danmark var, ligeså højspændt var dramaet om nedrykningen i Superligaen 2010/11. Og det blev som bekendt først afgjort i 89. spilleminut, da Tim Janssens scorede et for Esbjerg komplet ligegyldigt mål til 2-2 mod Randers. De overlevende AaB’ere jublede i Parken, mens man i Randers kunne knappe gravøl op til en dobbelt nedrykningsmiddag. Esbjerg og Randers har domineret 1. division lige siden, mens AaB ligger godt til i midten af Superligaen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s