Landsholdet vil have godt af en ny chef


Udsigten fra række 18 i Parken på en stor aften

Danmark er klar til EM. Hurra. Det kan der ikke skrives ellers siges nok positive ting om. Allerede før Portugal-kampen beskrev jeg vigtigheden af en dansk triumf, og det er bare blevet endnu mere aktuelt efter gårsdagens magtdemonstration i Parken.

Jeg var selv til stede, da Danmark spillede portugiserne ud af brættet og kunne have vundet 5-1, hvis alle chancer var blevet udnyttet. Det er fantastisk, og stemningen omkring landsholdet er pludselig vendt på hovedet. Der var fest i og omkring nationalarenaen i går. Glæden er tilbage

Tid til trænerfornyelse
Det samme er opbakningen til Morten Olsen i disse dage. Alle taler om forlængelse med manden, der har stået i spidsen for landsholdet siden sommeren 2000. Det er mere end 11 år siden nu.

Dog mener jeg stadig, at det er tid til fornyelse, og at DBU skal gå efter en ny landstræner. Man skal også huske på, at Morten Olsen periodevis har fået massiv kritik løbet af de i hvert fald sidste fem år på posten.

Mange meningsdannere mod Morten
Lad mig opridse: Da VM 2006 glippede, var der mange, der mente, at han skulle gå. Da kvalifikationen til EM 2008 også begyndte at smuldre, blev det efterhånden et folkekrav, som blev malet op på alle avis-forsider: Olsen raus! . I efteråret 2008 begyndte det så at gå den rigtige vej, men efter pressestrejken i Portugal, var den også gal: DBU burde fyre Olsen, mente nogle af sportens meningsdannere.  Og da det så lykkedes at komme med til VM, hvor det så blev til et par dårlige resultater, var det også galt: Morten Olsen holdt Danmark for nar, mente en kommentator

Det er faktisk ikke mere end et par måneder siden, at Morten Olsen blev kritiseret for at være for slap i forhold til sin udtalelsespolitik. Så Olsen har været i modvind gennem mange år.

Det gør det ikke mindre imponerende, at den 62-årige mand bare bliver ved og ved. Og endda leverer fantastiske resultater. Det er der ingen, der kan pille ved, og jeg er dybt imponeret af Morten Olsens arbejde.

Flotte resultater
Men der er et men. Modsat de sidste par år, er der pludselig en folkestemning for at beholde Olsen som landstræner. Her er jeg uenig. Han har godt nok leveret flotte resultater og udviklet et spilkoncept, hvis kvaliteter blev udstillet i glas og ramme mod Portugal. Men udløbsdatoen er altså nær for Olsen.

I min bog trænger landsholdet til fornyelse. Ikke så meget på banen, men i organisationen og holdet bag holdet. På en dårlig dag ligner Olsen en mand, der kunne være med i det gamle TV2-program Syv Sure Mænd. Vi skal heller ikke glemme, at de seneste to års landsholdsresultater blandt andet tæller nederlag til Japan, Skotland, Østrig, Australien og Sydafrika. Fire af disse har været træningskampe, bevares, men alligevel.

Det sammenbidte landshold
Landsholdet trænger til et ansigtsløft i offentligheden, og det vil være forfriskende med en ny mand i spidsen for det nationale klenodie. Morten Olsen har længe bidraget til billedet af et gråt og sammenbidt landshold, der helst vil være i fred og træne seriøst uden pressens (og folkets) irriterende indblanding. Det kan en ny mand lave om på.

Jeg kan ikke pege på nogle danske kandidater, så jeg hælder klart mod et lidt ubeskrevet udenlandsk blad. En ny Sepp Piontek. Sådan bliver det dog næppe, for både DBU og Morten Olsen har i kølvandet på tirsdagens EM-triumf flirtet for rullende TV-kameraer, og det bliver nok til endnu en forlængelse af samarbejdet.

Resultaterne er svære at tale imod, men landsholdet ville nu have godt af en ny chef.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s