Det umulige bud: Sådan ender Superligaen

Så skal vi til det igen. Superligaen slår dørene op til en ny sæson, og selvom AGF og AaB tyvstartede i går, er det på sin plads med en omgang optakt i form af forudsigelse af den kommende Superliga-sæson.

Jeg skrev i går på Twitter, hvordan jeg regnede med, at slutstillingen kommer til at se ud til maj, men i det nedenstående vil jeg bringe en kort begrundelse for mine overvejelser.

Som klichefyldte sportfolk vil sige, er det jo svært at vurdere, for sæsonen er lang, transfervinduet er fortsat åbent, bolden er rund, græsset er grønt, det er en historisk stærk Superliga og alt kan ske. Alligevel er det en del af gamet at gætte, og det gjorde jeg også sidste år, hvor jeg trods alt ramte nedrykkerne og to andre placeringer rigtigt. Otte hold skød jeg forkert, heriblandt FC Nordsjælland, som jeg vurderede til en ottendeplads.

Anyway, her er mit bud tilført nogle argumenter for og imod:

1. FC København
Derfor går det godt: Siden 2001 har FC København ikke spillet to sæsoner i træk uden at blive mestre. Nu glippede det sidste år, så jeg tror, at hævntørsten og kvaliteten er stor nok til  at nappe guldet. Desuden har jeg fået et fint indtryk af Ariël Jacobs. Virker som en solid mand. Truppen er stadig den vel nok stærkeste og bredeste i ligaen.
Derfor går det skidt: En ny træner kan tage tid, og lige nu mangler der også en afløser for Johan Lange.  Spørgsmålet er også, hvor længe sagaen om Dame N’Doye fortsætter.

2. FC Midtjylland
Derfor går det godt: Måske lidt et vildskud, når man tager åreladningen af rutinerede spillere i betragtning. Men FC Midtjyllands unge og sultne trup virker stærk. Den offensive og fysisk stærke spillestil kommer til at vinde mange fodboldkampe.
Derfor går det skidt: For lidt rutine og for mange udfald undervejs i turneringen koster. Og så kan der komme flere spillersalg.

3. FC Nordsjælland
Derfor går det godt: De danske mestre har stadig en fremragende start-ellever, et klart koncept og en dygtig træner, der kan bære holdet langt. Det bliver svært at gentage sidste sæsons bedrift, men der er så meget kvalitet i det hold, at det kommer til at være i toppen af ligaen også i den kommende sæson.
Derfor går det skidt: For det første kommer Champions League til at koste kræfter.  For det andet kan et par spillere sige farvel til vinter, når kontrakten udløber og når CL-eventyret er forbi. Og for det tredje er FC Nordsjælland ikke længere en overraskelse. Som danske mestre vil de andre hold have en helt andet respekt og være endnu mere motiverede, når guldvinderne kommer på besøg.

4. OB
Derfor går det godt: Troels Bechs ankomst har medført en optimisme på Fyn, hvor OB ser frem til År 1 som et forvandlet hold. Truppen tæller unge, sultne spillere, der kommer til at spille en helt anden moderne type fodbold. Truppen ser stærk ud på langt de fleste pladser.
Derfor går det skidt: Man mangler i skrivende stund en angriber, og som Troels Bech har udtalt, vinder man ikke medaljer uden en topscorertype. Desuden tager det tid at implementere en ny spillestil, så måske er det først i 2013/14, at OB bliver tophold igen.

5. AGF
Derfor går det godt: Jeg gættede på en femteplads til AGF sidste sæson – og fik ret. De samme argumenter som sidste år vil jeg bruge her: AGF stiller med en stærk trup – og en super dygtig træner. Spændende. Desuden er den fodboldglade og smilende by Aarhus et godt rygstød i medgang.
Derfor går det skidt:  Den svære sæson to efter en oprykning har andre hold tidligere knækket halsen i. Det går næppe helt galt for AGF, men de gamle mænd er blevet ældre, og man er sårbar over for skader på visse positioner.

6. AC Horsens
Derfor går det godt: Johnny Mølbys mandskab spillede en rigtig flot 2011/12-sæson, og de gode takter lover mere. Truppen tæller en god blanding af talent og rutine, og så er holdet godt sammentømret efter en årrække uden markante udskiftninger.
Derfor går det skidt: Euforien efter den flotte sæson har så småt lagt sig, og nu skal Horsens spille en sæson, hvor det ikke er så overraskende, at holdet godt kan spille flot fodbold. Modstanderne har lært holdet bedre at kende – og i skrivende stund mangler man stadig en angriber efter Gilbertos farvel i marts.

7. SønderjyskE
Derfor går det godt: Humlebien flyver videre – og nu med en anden stil end det sædvanlige knokkelbold. Forårets mest scorende hold virker velfungerende og swingende, så det veletablerede Superligahold fortsætter de gode takter.
Derfor går det skidt: Truppen er stadig smal og sårbar over for skader. Et halvsvært startprogram kan sende sønderjyderne i fedtefadet – og hvad sker der, når Quincy Antipas bliver solgt?

8. Brøndby
Derfor går det godt: For sjette sæson i træk har man halv-svært ved at finde positive argumenter for Brøndby-succes før sæsonstarten, men Brøndby er altså for stor en klub til at rykke ned. Auri Skarbalius har nu haft tid til at arbejde med sit hold, der tæller unge og sultne spillere – samt en række profiler, der kan blive afgørende, hvis de rammer det topniveau, vi alle ved, de har. (Læs: Rommedahl)
Derfor går det skidt:  Krohn-Dehli er på vej væk, den negative stemning hersker stadig på Vestegnen – og der mangler ledere på det hold. Auri Skarbalius har kun vundet 11 ud af 66 Superligakampe som træner.

9. Esbjerg
Derfor går det godt: Jeg må indrømme, at jeg ikke kender Esbjerg så godt. Men projektet virker sammentømret, divisionsoprykningen var suveræn og Jess Thorup er en lovende træner. Truppen tæller trods rutinemanglen nogle interessante spillere.
Derfor går det skidt: Holdet mangler rutine, penge og profiler. Søren Rieks forsvinder senest til nytår, og så mangler man altså en målscorer. Esbjerg kan godt komme i nedrykningsfare, hvis en dårlig start får lov til at udvikle sig.

10. AaB
Derfor går det godt: Den unge trup er foreløbigt bevaret henover sommeren, så Kent Nielsen har de samme kort at spille med. Der er mange talentfulde spillere i førsteholdstruppen, så kurven er opadgående. Et robust hold, trods alt.
Derfor går det skidt: Der er en grund til, at jeg har placeret dem i denne ende af tabellen. Der mangler nogle rutinerede gutter på holdet, og truppen kan blive yderligere svækket, hvis et par spillere mere bliver solgt. Defensiven ser smal ud.

11. Silkeborg
Derfor går det godt: Når jeg nu gætter på en nedrykning, er der vel ikke så meget, der kan gå godt. Men skal jeg nævne noget positivt, er det det velfungerende kollektiv, som Silkeborg har haft kørende for sig de senere år. Truppen tæller gode folk på mange pladser, og de sidste par sæsoners fornemme midterplaceringer har været helt fortjente.
Derfor går det skidt: Keld Bordinggaard har ikke været klubtræner i mange år, og hvordan klarer han det? Sikkert godt, men hvordan håndterer Silkeborg afgangen af Troels Bech, der har tegnet klubben og været en markant profil gennem hele sin tid i Søholt. Lidt nedadgående formkurve i foråret, hvor det kun blev til 17 point i 15 kampe.

12. Randers
Derfor går det godt: Der er ikke meget positivt at fremhæve lige nu, men truppen er stærk og interim-træner  Colin Todd er en rutineret træner, der kan give kronjyderne en god start. Kommer et par nye folk ind, har Randers en stærk nok trup til at overleve. Og det må være målet.
Derfor går det skidt: Selvom truppen tæller rutinerede navne, er det som om, at der mangler holdånd. Det store problem er dog trænerposten, hvor Colin Todd kun må være i 60 dage, fordi han kun har været fodboldtræner i 20 år og ikke har P-licens. Der er noget evigt uroligt over Randers FC, og får man ikke styr på butikken, ryger man ud.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s