Fødselsdagsbarnets fem vigtigste øjeblikke

I anledningen af OB’s 125 års jubilæum, der finder sted på denne dato, bringer jeg her et bud på de fem største og vigtigste øjeblikke i klubbens historie. Det er i sig selv en umulig – men sjov – opgave, der måske endda kan kaste en diskussion af sig.

Kriterierne har været selve præstationens størrelse, betydningen i den aktuelle stund og den videre færd, forventningerne inden samt måden det skete på. Jeg har af gode grunde holdt mig til de seneste par årtier, da hukommelsen, arkiverne mm. ikke rækker så langt tilbage. Og så er slut-halvfjerdserne også et godt skæringspunkt, idet det var der Betalt Fodbold blev indført. For en god ordens skyld: Jeg er udmærket klar over, at der også blev opnået store øjeblikke før det første mesterskab, men det er altså de sidste 35 år, der for alvor danner ramme for nedenstående liste. Der gemmer sig næppe de store overraskelser, men ikke desto mindre prøver jeg at argumentere for min vurdering.

Here it goes.

5. 2009: Sølvmedaljer
Da sølvmedaljerne kom i hus i  2009, var det OB’s bedste liga-præstation i 16 år. Inden sidste spillerunde lå OB nummer tre, men da Brøndby tabte i sidste kamp og OB samtidigt slog AC Horsens kom sølvet i hus. Det gav god stemning og fest i byen, og som den eneste gang nogensinde oplevede jeg, at OB’s fans hyldede træner Lars Olsen. Med sølvmedaljerne definerede OB sig for alvor som tophold og førsteudfordrer til FC København. Det var et vigtigt for omverdenens og klubbens eget syn på OB.  Et halvt år senere lå OB nummer et i Superligaen og kunne distancere FC København med syv point i Superligaens sidste efterårsrunde. Det lykkedes ikke, FCK vandt på stadion i Odense og tog senere guldet. Siden har fynboerne ikke været tættere på et mesterskab.

4. 2011: OB – Villarreal 1-0
Med på listen udelukkende fordi der er tale om en Champions League-kamp. Nuvel, jeg er klar over, at det ‘kun’ var en play-off-kamp, men aldrig før eller siden har Champions League-hymnen runget over stadion i Odense. At Hans Henrik Andreasen endda sørgede for en euforisk 1-0-sejr, der gjorde OB verdensberømte i hele Danmark, gør kun præstationen større. Det gik galt i Spanien en uge senere, men OB var kun 45 minutter fra Champions Leagues gruppespil – et bevis på, at Kim Brinks vision om at købe sig til succes ikke var helt skudt forbi målet.

3. 1982: Dansk mesterskab 1982
En fantastisk historie. Før sidste spilledag lå AGF på førstepladsen og havde planlagt mesterskabsfest på Østerbro Stadion efter kampen mod B93. Sådan gik det bare ikke, for AGF vandt ikke på Østerbro. Mens fynboerne besejrede B1901 med hele 5-1, så det ellers længe ud til at guldet skulle til Århus. Men den århusianske 2-1-føring blev udlignet i de døende minutter, og dermed blev OB danske mestre for anden gang i klubbens historie. Placeringen som nummer tre på denne liste skyldes også det ikoniske billede af en ung og grædende Keld Bodinggaard, der jubler over guldet.

2. 1977: Dansk mesterskab 
Første gang er det største. I 1975 kom Richard Møller Nielsen til OB, da klubben lå i 2. division. To år senere blev klubben danske mestre for første gang – og det endda i en af de mest suveræne sæsoner nogensinde. I løbet af 30 kampe hentede OB 19 sejre, 9 uafgjorte, to nederlag, 47 points og en målscore på +39. At B1909 samtidigt rykkede ned, gjorde det ikke mere kedeligt at være OB’er. En detalje i jubelsæsonen: En 18-årig tømrerlærling ved navn Lars Høgh debutterer undervejs i sæsonen i en 4-1-sejr over AGF.

1. 1994: Real Madrid – OB 0-2
Lars Høghs redninger. Ulrik Pedersens føringsmål. De spanske frustrationer. Michael Schjønbergs ryk op af venstrekanten. Centringen som Jesper Hjorth springer over.  Morten Bisgaards forløsende mål til 2-0 i overtiden. OB var klar til kvartfinalerne i UEFA Cuppen, og det var noget, der gav genlyd i hele Europa. Derfor må det være klubbens største øjeblik. Rygtet vil vide, at Lars Høgh stadig får en flaske champagne, når han besøger et bestemt hotel i Barcelona.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s