Siger Solbakken farvel til FCK igen?

Når FC København tirsdag aften skal i kamp mod Leicester i Champions League, er det samtidig et gensyn med England for FCK-manager Ståle Solbakken. Det er nordmandens første kamp på engelsk grund, siden han i begyndelsen af 2013 blev fyret som manager for Wolverhampton midtvejs i en sæson, hvor hans mandskab faktisk havde besejret Leicester i den engelske The Championship.

Nu står både Solbakken og Leicester i Champions League, mens Wolverhampton atter er i midten af den næstbedste engelske række efter at have været nede at vende i League One. Det er den oplagte mulighed for Ståle Solbakken til at tage revanche og vise England, hvad han har skabt i FC København. Og så er det en mulighed for at vise sig frem for potentielle nye arbejdsgivere.

Fremtiden er ikke et emne, som Ståle Solbakken ellers er meget for at tale om. Når talen falder på hans kontrakt med FCK, der løber frem til sommeren 2018, slår han det hen med, at der er længe til. Han er blevet nævnt som mulig landstræner i Norge, men han fastslår, at han ikke har gjort sig særlige tanker om det. Men hvad med en ny tur til en klub uden for Skandinavien? Kunne det ikke friste? Det er igen et emne, som Solbakken er ordknap omkring.

I løbet af dette efterår er han blevet spurgt et par gange af den norske avis VG, hvor han blandt andet har svaret, at han ikke er bange for at tage udenlands igen. Men han har også flere gange fastslået, at han ikke trives i den aktuelle situation, hvor han bor i København, mens resten af familien er i hjembyen Hamar. Den kommende vinter er den sidste, hvor familien skal leve adskilt, lod han forstå så sent som i september. Og i et nyligt interview i VG nævner Solbakken igen, at han mistrives med pendlertilværelsen.

Så hvad byder fremtiden på? Kommer familien Solbakken til København, så Ståle Solbakken forlænger kontrakten? Tager han tilbage til Norge? Eller skal familien med til en udenlandsk by og klub? Denne Champions League-kampagne kan måske give nogle svar, for Ståle Solbakken får næppe større mulighed for at vise resten af fodbold-Europa, hvad han har skabt i København og hvad han kan som manager.

FC København står med pæne muligheder for at spille sig videre til Champions Leagues knockout-fase. En sådan præstation vil blive bemærket, ligesom den gjorde sidst FCK slog sig videre fra gruppespillet i mesterligaen. Dengang havde Ståle Solbakken allerede en aftale med det norske fodboldforbund om at blive landstræner for Norge, men på grund af FC Københavns store resultater i Europa, fik nordmanden nye muligheder.

I bogen ”Ståle – vi er hinandens lykkes smed” fortæller forfatteren Dan Hammer (der er tidligere direktør i FCK), at Ståle Solbakken i løbet af 2010/11-sæsonen blev fristet af tanken om, hvor langt han kunne drive karrieren. Om han kunne få et job i en af Europas store ligaer. Succesen vakte ambitioner til live, og det endte som bekendt med ansættelser i først FC Köln og siden Wolverhampton. Han blev fyret begge steder, men det har ikke afskrækket ham.

Hvad gør Ståle Solbakken, hvis der kommer lignende tilbud? Det skal blive interessant at se. I weekenden sagde han til  VG, at Wolverhampton-jobbet ikke har afskrækket ham.

– Alle trænere får sparket et eller andet sted, en eller flere gange. Det plager mig ikke så meget. Jeg synes, jeg fik udrettet ganske meget, og jeg lærte meget – både om mig selv og andre mennesker. Jobbet i Wolverhampton burde jeg ikke have taget, det irriterer mig, at jeg gjorde – der blev jeg snydt. Da jeg sagde ja, kunne jeg have vælge mellem Anderlecht, Club Brugge og Wolverhampton; jeg burde have taget et af de belgiske, udtalte han i et stort portrætinterview, hvor pendlertilværelsen var et af hovedtemaerne.

Ståle Solbakken kan meget vel få nye jobtilbud på hånden, hvis FC København fortsætter de gode takter i Champions League, og hvis det bliver til gode resultater mod Leicester, kan døren til engelsk fodbold blive åbnet igen til en verden, hvor omgivelserne, opgaverne og presset er større. Og presset er noget, der kan tænde Solbakken.

– Jeg trives med at have det konstante pres på mig, og jeg lægger også pres på mig selv hele tiden. Den dag man ikke klarer at håndtere presset, må man stoppe. I sådan et job, som jeg har, må man desuden være sulten, jeg har fortsat den sult, jeg vil opnå mere hele tiden, sagde han i førnævnte VG-interview.

Det er ingen hemmelighed, at Champions League er et udstillingsvindue for spillere, men det er det også for trænere. Eksempelvis har den nuværende Schalke 04-sportsdirektør Christian Heidel fortalt, at han i sin tid som Mainz-sportsdirektør opdagede Kasper Hjulmand, da danskeren stod i spidsen for FC Nordsjælland i det efterår, hvor klubben spillede i Champions League. Hjulmand endte som bekendt som træner for Bundesliga-klubben. Måske er Ståle Solbakken den næste Superliga-vinder, der kommer udenlands?

FC København vil naturligvis ikke slippe sin manager uden videre, men vi nærmer os snart et tidspunkt, hvor parterne skal snakke om fremtiden. Hvis de altså ikke allerede er i gang. Det er en vigtig samtale, der venter – mest for FC København, for Ståle Solbakken er klubbens største profil i disse år.

Derfor vil mange øjne også være rettet på den norske manager, når FC København skal i kamp mod Leicester tirsdag aften i Champions League; Europas store udstillingsvindue.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s