Jazz, rock og krise: Esbjerg er i knæ efter et års kaos

Superligaen bliver ved med at levere markante historier fra ledelsesgangene rundt om i landet.

Fra maj 2015 til maj 2016 skiftede 11 af Superligaens 12 klubber træner, og derfor havde jeg forventet, at der nu ville komme lidt ro på ledelsesgangen og i trænerstaben hos klubberne i landets bedste række.

Sådan skulle det ikke gå.

Esbjerg fB har torsdag fyret Jonas Dal, og dermed skal klubben nu skifte træner for tredje gang på under et år. Sidste sommer røg Niels Frederiksen ud af klubben, den midlertidige løsning blev vekslet til en permanent efter nogle måneder og nu venter altså et nyt trænerskifte.

Samtidig har klubben opløst sit sportslige udvalg, og for få uger siden var meldingen, at man overvejer, hvordan udvalgets opgaver kan varetages i fremtiden. Endelig har klubbens bestyrelsesformand for nylig trådt tilbage, og man har endnu ikke fundet en permanent afløser. Dermed står Esbjerg i princippet uden sportslige ledelse få uger før Superligaens sæsonstart. Hertil kommer historier om økonomisk uføre samt resultater, der har lugtet af krise. Lad os bare sige det kort: Esbjerg er i knæ – hvis altså ikke klubben allerede ligger ned.

Hvordan er det kommet her til? Esbjerg nævner selv, at resultater og uenighed om den fremtidige ledelse er årsagen til bruddet med Jonas Dal. Her må det være på sin plads at spørge om, hvorfor man ikke har haft styr på tankerne om ledelsesprincipper, da Dal blev ansat i efteråret 2015? Esbjerg har haft alle muligheder for at træffe det rette valg, da Niels Frederiksen blev fyret sidste sommer, men trods den lange ventetid på en afløser, har man altså ikke fundet den rette.

Noget kunne tyde på, at Jonas Dal ikke har fundet samklang med spillertruppen. Så sent som i dag har Jeppe Andersen udtalt, at han vil væk fra klubben, fordi han føler, at han kan udvikle sig bedre andetsteds. Da Lasse Rise forlod Esbjerg i forbindelse med kontraktudløb var det med følgende melding – endda på Esbjergs egen hjemmeside.

– Jeg kunne hurtigt mærke, at det ikke lige var min form for fodbold, som Jonas Dal (nuværende Esbjerg-træner, red.) praktiserede, men jeg prøvede selvfølgelig at tilpasse mig så meget, som jeg overhovedet kunne. Det blev dog aldrig nogen stor succes, og det var også en af grundene til, at min og Esbjergs veje skulle skilles.

Det minder lidt om nogle af de ord, der blev hæftet på Nicki Billes afsked med Esbjerg.

– At sige at Jonas Dal ikke kunne bruge Bille, det ville være forkert. Nicki Bille er nok mere rock and roll, hvor Jonas er jazz, sagde spillerens agent til Ugeavisen Esbjerg, hvor han også fremhævede fodboldfilosofien som et årsag til bruddet.

– Det er måske også en anden type fodbold, der bliver spillet end under Niels Frederiksen, så det er en kombination af det hele.

Endelig har den tidligere Esbjerg-spiller  Emil Lyng netop skrevet på twitter: “It was a question of time”.

Der er signaler om kaos, og uanset om det har handlet om jazz, rock eller anden musik, tyder det på, at spillertruppen ikke har været i sync med træneren. Selvom det er nemt at sige på bagkant, kunne Esbjerg-ledelsen have undgået dette, hvis den havde gjort sit forarbejde grundigere.

Esbjergs tilbageværende ledelse bør kigge sig selv i spejlet. Det er markant, at klubben på så kort tid har formøblet en position som top seks-hold to sæsoner i træk, pokalvinder og deltager i europæisk gruppespil. Mange spillere er blevet solgt uden at kompetente afløsere er kommet til, og de mange udskiftninger på trænerposten taler for sig selv.

Nu venter nogle afgørende uger for Esbjerg. For det første skal man finde den rette cheftræner – der er ikke råd til flere fejlansættelser. For det andet skal spillertruppen samles op og genopbygges. Og for det tredje skal man have en klar plan for fremtiden. Det er de sikkert klar over i Esbjerg. Nu skal ledelsen vise, at de er i stand til at rejse en klub, der er i knæ.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s